Pešačenje

Najbolji način da upoznate i doživite kanjon i dolinu reke Jerme je pešačenje. Prepustite se prirodi, hodajte i pusitite je da vas vodi kroz kanjon, sela, šume, planine i livade. Doživećete predele reke Jerme iz različitih uglova i sresti ljude koji će vam na najbolji način dočarati duh, običaje i tradiciju ovog kraja.

Možete pešačiti lokalnim putem kroz sam kanjon reke Jerme - Vlaško i Odorovačno ždrelo (oko 6 km). Budite oprezni zbog saobraćaja i povremenih odrona stena.

Obilazak sela ovog kraja može biti prava avantura. Ukoliko krenete kroz selo Vlasi uživaćete u pogledu na “Usek i stenovita uzvišenja Mumulj i Todorin kamik, a možete se popeti i do obližnjeg vidikovca Ravni kamik sa koga se pruža pogled na selo i reku Jermu. Planinska staza družine 2 km koja počinje od centra ovog sela, odvešće vas do ulaza u pećinu Vetrena Dupka. Ulazak u pećinu moguć je samo uz stručnu vodičku službu i odobrenje nadležnih institucija.

Jedno od većih sela je i Trnski Odorovci, selo razbijenog tipa koje je smešteno na obroncima Greben i Vlaške planine. Obilazeći selo, pred vama će se smenjivati brojni pejzaži i vidikovci sa predivnim pogledom na stenovite odseke ovih planina, koje formiraju Odorovačko ždrelo.

U selu Poganovo uživaćete u tradicionalnom ambijentu srpskog etno sela i lepoti kuća balkanskog tipa. Predlažemo da obiđete nekoliko domaćinstava koja se bave etno turizmom i probate lokalne proizvode i tradicionalna jela.

Šetnja kroz sela Petačinci, Iskrovci, Kusa Vrana, Jasenov del i Dragovita u kojima danas živi svega par stanovnika može biti pomalo tužna i nostalgična, ali će vam svakako pružiti uvid u stanje srpskih sela. Ako želite da upoznate ljude koji vole svoju zemlju i štite prirodu, onda posetite selo Rakita.

Hodajte onoliko koliko odgovara vašem fizičkom i psihičkom stanju. Dopusite da vas šetnja, čist vazduh i mir dovedu u stanje mira I jedinstva sa prirodom koje će sigurno pozitivno uticati na vaše telo i duh.

Za one koje bi želeli da pešačenje nastave ka okolnim vrhovima na nešto zahtevnijim stazama, predlažemo da izaberu neku od planinarskih staza koje vam preporučujemo.

Hodajte sa nama!